Dry needling

Dry needling is een fysiotherapeutisch middel in de behandeling van stijfheid en pijnproblemen.

Dry needling

Dry Needling: tegen stijve, pijnlijke spieren

Soms kun je wel eens last hebben van pijnlijke en stijve gewrichten, terwijl de oorzaak ligt bij spieren die verkrampt en verdikt zijn. Dry Needling kan dan een effectieve oplossing bieden.

Een verkrampte spier is slecht doorbloed, waardoor afvalstoffen zich ophopen en er geen voedings- en bouwstoffen kunnen worden aangevoerd. Bij Dry Needling worden  specifieke punten in je spieren aangeprikt, die ook wel triggerpoints worden genoemd. Met een naald word als het ware een minuscuul gaatje in de ‘jas’ van de spier geprikt, waardoor de spierspanning afneemt. Zo wordt de doorbloeding van je spieren gestimuleerd en kan er weer een gezonde uitwisseling van stoffen plaatsvinden.

Dat zorgt voor verlichting van je klachten.

Hoewel Dry Needling heel erg lijkt op acupunctuur, is het toch een totaal andere therapie. Waar acupunctuur zich richt op energetische banen in het lichaam, worden bij Dry Needling heel specifieke spierpunten in een beweegketen aangepakt.

Opzet

Als tijdens je intakegesprek blijkt dat jouw klachten in aanmerking komen voor een behandeling met Dry Needling, volgt een specifiek onderzoek. De fysiotherapeut controleert je spieren en zoekt naar de triggerpoints die hij zal behandelen.

Tijdens de behandeling worden deze punten in je spieren met één of meer naalden aangeprikt, waarbij je een klein schokje kunt voelen. Soms heb je zelfs een paar dagen spierpijn, omdat de spier zich herstelt. In een enkel geval kan Dry Needling leiden tot een blauwe plek, wanneer er per ongeluk een bloedvat word aangeprikt. Dit is niet erg en heeft geen gevolgen voor het herstel.

Een behandeling met Dry Needling duurt ongeveer 20 tot 30 minuten.

Duur

Het aantal behandelingen met Dry Needling blijft in de meeste gevallen beperkt tot één tot vier sessies. Oefentherapie is vaak een logische vervolgstap, om ervoor te zorgen dat je spieren en gewrichten weer goed samenwerken en om te voorkomen dat de klachten terugkomen.

Wanneer

Je kunt elke dag terecht voor een intakegesprek met een van onze fysiotherapeuten. Maak hiervoor wel eerst een afspraak. Vervolgens stelt de fysiotherapeut een behandelplan op voor jouw herstel.

Voordelen

De voordelen van Dry Needling zijn:

  • Bewezen effectief
  • Vrijwel pijnloze behandeling
  • Sneller resultaat dan massage
  • Ook voor dieper gelegen spieren
  • Goed te combineren met oefentherapie

Door

Voor een behandeling met Dry Needling kun je terecht bij: